Obiective/Rezultate

 

ETAPA I/2006

Organizarea conferintei cu participare internationala cu tema
EXCITABILITATEA NEURONALA: DE LA MOLECULA LA SISTEM,
Bucuresti, 1-3 septembrie 2006

Workshopuri asociate conferintei:
1. IN VITRO ELECTROPHYSIOLOGY
2. IN VITRO STUDIES ON HYPOXIA-ISCHEMIA EXCITOTOXICITY
3. VISUAL EVOKED POTENTIALS DURING CEREBRAL ISCHEMIA AND REPERFUSION IN VIVO
4. INVESTIGATION OF BI-STABLE VISUAL PERCEPTION BY SEMANTIC INTERFERENCE
5. METODE DE INVESTIGARE A CANALELOR IONICE IMPLICATE IN EXCITABILITATEA NEURONALA

 
 
ETAPA II/2007

1. Organizarea unui Workshop in vederea formularii unei aplicatii pentru un proiect PC7

A XXII-a Conferinta Nationala a Societatii Române de Stiinte Fiziologice organizata impreuna cu Simpozionul „Gheorghe Marinescu” al Societatii Nationale de Neurostiinte in data de 1-3 iunie 2007 in Bucuresti la Biblioteca Academiei Române.

In data de 2 iunie 2007 in cadrul Conferintei Nationale a Societatii Române de Stiinte Fiziologice s-a organizat o Masa Rotunda cu tema PC7 - Oportunitati de formare a unor noi retele de cercetare in domeniul Neurostiintelor

Workshopul pe tema Programului Cadru 7 organizat in cadrul celei de-a de-a XXII-a Conferinte Nationale a Societatii Române de Stiinte Fiziologice a fost un succes prin participarea comunitatii fiziologice din Romania dar si prin participarea specialistilor in neurostiinte veniti pentru Simpozionul „Gheorghe Marinescu” al Societatii Nationale de Neurostiinte. Prin invitarea unor personalitati de renume din comunitatea stiintifica internationala, participantii au putut beneficia de experienta acestora in proiecte europene dar si de premizele unei viitoare colaborari cu acestia.
Obiectivele stiintifice ale proiectului au fost indeplinite si integrate in planificarea obiectivelor din faza urmatoare.

 

2. PENS (Programme of European Neuroscience Schools) Workshop on Mechano-transduction and Nociception. 25-31 august 2007, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucuresti.
- Rezumatul si programul workshopului
- Legatura catre pagina web a workshopului

Workshop-ul organizat la Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti s-a inscris in cadrul programului de scoli de neurostiinte (PENS – Programme of European Neuroscience Schools) si a fost ales pentru finantare in urma unei competitii de dosare. Ne-am dorit sa organizam acest workshop pentru a spori vizibilitatea cercetarii romanesti in domeniul nociceptiei si pentru a stabili noi contacte si a discuta posibile colaborari la nivel european. Au fost discutate cele mai recente descoperiri din domeniul fiziologiei senzoriale.

Consideram ca obiectivele proiectului au fost atinse in proportie de 100%. Atat lectorii straini cat si toti participantii au apreciat extrem de pozitiv desfasurarea workshop-ului, calitatea prelegerilor si intensitatea dicutiilor. Cei 11 lectori straini au fost cercetatori de prima marime din domeniile mecano-transductiei si nociceptiei.

 
 
ETAPA III/2008

Organizarea Simpozionului cu tema RELATII INTERNEURONALE SI NEURO-GLIALE IN STRESUL ENERGETIC, BOLI NEURO-DEGENERATIVE SI IMBATRANIRE, si a unui workshop asociat, cu tema INVESTIGAREA ACTIVITATII CANALELOR IONICE FOLOSIND TEHNICI DE ELECTROFIZIOLOGIE SI IMUNOHISTOCHIMIE

Cele doua manifestari organizate in perioada 30-31 mai 2008 au oferit posibilitatea specialistilor din domeniul neurostiintelor si neurologiei de a participa la sesiuni stiintifice comune, de a-si prezenta rezultatele obtinute, de a se consulta si face schimb de experienta. Manifestarile au fost de asemenea o ocazie deosebita pentru a stabili noi contacte, a identifica noi oportunitati de cercetare si colaborare si de a pune bazele unor viitoare propuneri de proiecte pentru competitii de proiecte europene. Tematica subiectelor simpozionului au urmarit subiecte actuale asupra relatiilor interneuronale si neurogliale in stresul energetic, boli neurodegenerative si imbatranire.
Manifestarea a fost cotata cu credite EMC
.

 

Simpozionul "Transdisciplinaritate in Neurostiinte", 30-31 mai 2008
Masa rotunda: Cercetarea Neurostiintifica in Romania in perspectiva integrarii europene. Proiecte Program Cadru 7. Neuroetica, 31 mai 2008.

Simpozionul "Transdisciplinaritate in Neurostiinte" a fost o intalnire interdisciplinara de succes avand participanti din multiple domenii de activitate (fiziologi, neuroscientisti, biologi, clinicieni din variate specialitati, ingineri). Lucrarile abordate au urmarit prezentarea si discutarea diverselor subiecte de actualitate asupra relatiilor interneuronale si neurogliale implicate in stresul energetic, in bolile neurodegenerative si in imbatranire dar si din alte domenii conexe.
Obiectivele stiintifice ale proiectului au fost indeplinite si integrate in planificarea obiectivelor din planul de realizare.

 

Workshopul “Investigarea activitatii canalelor ionice folosind tehnici complementare de electrofiziologie, microfluorimetrie de calciu si imunohistochimie”

OBIECTIVE: Familiarizarea studentilor, masteranzilor si doctoranzilor din discipline biomedicale cu tehnici moderne de studiu si caracterizare a canalelor ionice si receptorilor membranari. Au fost realizate demonstratii practice ale tehnicilor de patch-clamp, în configuratiile whole-cell, inside-out, outside-out si perforated patch, precum si experimente de imagistica de calciu pe baza indicatorului fluorescent Calcium Green-1 AM. Experimentele au fost realizatre atât pe neuroni senzitivi din ganglionii spinali de sobolan, cât sî pe celule HEK293 transfectate tranzitoriu cu receptori si canale ionice precum TRPV1, TRPM8 si TRPA1.

Având în vedere participarea substantiala la workshop a unui numar de 19 studenti la Facultatea de Medicina, masteranzi si doctoranzi (majoritatea la aceeasi institutie), precum si gradul ridicat de interactiune dintre lectori si participanti, estimam ca obiectivele proiectului au fost realizate în totalitate.

Impactul deosebit al workshop-ului Tehnici de electrofiziologie si microfluorimetrie de calciu, satelit al Simpozion Transdisciplinaritatea in Neurostiinte a constat în familiarizarea unui numar însemnat de studenti, masteranzi si doctoranzi cu anumite tehnici si metode moderne de lucru din neurofiziologia celulara.